Modulok

Tantárgyi leírások és tematikák

Ipar 4.0 megoldások fejlesztése

A negyedik ipari forradalomként jellemzett termelő rendszerek, ellátási láncok és üzleti folyamatok digitális transzformációját jelentő műszaki, gazdasági, informatikai és társadalmi folyamatok ismerete.

Képes az ipari termelő szervezetek, gyártástechnológia, és műszaki szolgáltatások területén működő folyamatok kritikus elemzésére, a fejlesztési lehetőségek feltárására.

Az Ipar 4.0 koncepció; digitális transzformáció, folyamathatékonyság, teljesítménymonitoring és folyamatelemzéseken alapuló megtérülés számítása, Lean 4.0, Logisztika 4.0, Karbantarás 4.0 (Lean alapok, hatékonyságnövelés az ellátási láncban és az életcikluson átívelve).

Tematika letöltése


Agilis projekt- és minőségmenedzsment technikák alkalmazása az ipar 4.0-ban

Rendelkezik az ipari termelő szervezetek, gyártástechnológia, és műszaki szolgáltatások területén folyamatfejlesztési projektek agilis menedzsmentjérhez és minőségbiztosításához szükséges ismeretekkel.

Műszaki, gazdasági és informatikai projektek agilis menedzsmentje, fejlesztési projektek minőségének biztosítása.

Legjobb gyakorlatok az Ipar 4.0 témakörében. Projektek tervezésének módszertana és projekt menedzsmenti módszerek (SCRUM és társai), megtérülések számítása.

Tematika letöltése


Adattudomány és gépi tanulás

Az adatgyűjtést, az alkotó elemző munkát és az elemzés eredményeinek alkalmazását megalapozó programozási ismeretek.

Képes komplex rendszerek és folyamatok elemzésére az adattudomány és a hálózatelmélet alkalmazásával .

Statisztikai alapok, Statisztikai folyamatirányítás, Python programozási alapok Adatbányászat, adattárházak, Gépi tanulás alapjai Hálózatelméleti alapok, Knime és más open source rendszerek, Felhőben elérhető szolgáltatások.

Tematika letöltése


Folyamatinformatika

A termelő és szolgáltató rendszerek információs környezetére vonatkozó koncepciók kialakításához szükséges ismeretek.

Folyamatinformatikai rendszerekben, ipari automatizációban, és az ember-gép kapcsolat fejlesztésében rejlő folyamatfejlesztési lehetőségek alkotó módon történő kiaknázása, termelési intelligencia megoldások fejlesztése.

Fejlesztési lehetőségeinek feltárása és megvalósítása magasfokú automatizáció alkalmazásával, adaptív rendszerek fejlesztésével, alkalmazásával.

A SCADA-tól a MES-ig, adattárházak és a big data (információ áramlás termelő vállalatokban). ISA 95 szerinti hierarchia, kapcsolódó szabványok, az Ipari Dolgok Internete. Okos szenzorok, IIoT - RFID-tól az RTLS-ig, szenzorhálók és szemantikus modellek.

Tematika letöltése


Folyamatmodellezés és folyamatbányászat

Képes az ipari termelő szervezetek, gyártástechnológia, és műszaki szolgáltatások területén működő folyamatok kritikus elemzésére.

Képes az ipari termelő szervezetek, gyártástechnológia, és műszaki szolgáltatások területén működő folyamatok kritikus elemzésére a folyamatbányászat és a folyamatmodellezés eszköztárának alkalmazásával.

Folyamatmodellek szerepe a BPMN alapú folyamatmenedzsment. Az eseményelemzés és a folyamatbányászat technikái és alkalmazásai.

Tematika letöltése


Digitális iker és folyamat szimuláció

Komplex rendszerek és folyamatok elemzése, modellezése, szimulációja.

Folyamatok és komplex rendszerek modelljeinek és szimulátorainak tervezése és fejlesztése, digitális iker koncepción alapuló megoldások kidolgozása.

Komplex rendszerek modellezése, szimulációja, szimulációs modell / program fejlesztése, digitális iker elmélete és alkalmazása és a folyamat szimulációs eszközök megismerése.

Tematika letöltése


Optimalizálás, operációkutatás és mesterséges intelligencia

Ismeri a komplex rendszerek és folyamatok optimálására alkalmas algoritmusokat és eszközöket.

Alkalmas modellezési és optimalizációs eszközök integrált alkalmazásával műszakilag és gazdaságilag optimális megoldásokra vonatkozó javaslatok kidolgozására, az optimális működést biztosító megoldások fejlesztésére.

Az optimalizálás és az operációkutatás ipar 4.0 fókuszú alkalmazási lehetőségeinek megismerése, továbbá a mesterséges intelligencia nyújtotta eszközök használatának elsajátítása.

Tematika letöltése


Termelési intelligencia

Ismeri az Ipar 4.0 érettség felmérésére alkalmas módszertanokat, a digitális transzformációban rejlő, az adott műszaki környezetben a legkorszerűbb eszközökkel és módszereken elérhető fejlesztési lehetőségeket, a gyártórendszerek fejlesztésének, hatékonyságnövelésének módszertanait.

Képes az ipari termelő szervezetek, gyártástechnológia, és műszaki szolgáltatások területén működő folyamatok kritikus elemzésére, a fejlesztési lehetőségek feltárására, termelő rendszerek fejlesztésére.

Intelligens gyártórendszerek. Optimális gyártási elrendezések kialakításának módszere. Termelésmenedzsment fogalma és eszköztára. Az operátor 4.0 koncepció és követelményei, CAD/CAM és PLM eszközök.

Tematika letöltése