K+F

A Pannon Egyetem kutatás-fejlesztési tevékenysége mind a piaci hasznosulás, mind a projektek révén realizálódó bevétel szempontjából hosszú évekre visszamenőleg is kiemelkedő. A kiváló kutatási és kutatás-fejlesztési eredmények, valamint az elmúlt években megvalósított hazai pályázatok, GINOP, VKSZ, FP7 és Horizon 2020-as programok megalapozták a Pannon Egyetem minőségi munkáját, amelyet a „Kiváló Egyetem”, illetve az egyetem Mérnöki Kara „Kutató Kar” cím odaítélésével ismerte el a fenntartó. A Mérnöki Karon belül működő Folyamatmérnöki tudományos műhely elsődleges célkitűzése a komplex rendszerek modell alapú fejlesztése, számítógéppel támogatott tervezése, irányítása, adatbányászati technikák és mesterséges intelligencia eszközök fejlesztése és alkalmazása technológiai rendszerek elemzésében és szabályozásában. E területeken számos nemzetközileg elismert kutatási eredmény született, amelyek valós piaci körülmények között realizálódhattak az elmúlt években.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának meghatározó innovációs K+F tevékenységet folytató kutatási egységei a kutató-fejlesztő központok, amelyek feladata, hogy a kiemelt területeken (ipar 4.0 alapú megoldások, képfeldolgozás, optimalizálás, információbiztonság, informatikai biztonság, infókommunikáció, logisztikai rendszerek információs technológiái, orvosi informatika) a kutatási eredményekből a gyakorlatban hasznosító eszközök, rendszerek szülessenek ipari együttműködésben biztosítva a fenntarthatóságot és a hosszútávú sikeres működést. A Kar számos nemzetközi projektet valósít meg kutató központokkal és multinacionális vállalatokkal (CISCO, General Electric, IBM, KÜRT, MOL, Siemens, Telenor, Foxconn). A projektben résztvevő munkatársak komoly szakmai tapasztalattal rendelkeznek gyártással és összeszereléssel foglalkozó vállalatok folyamatainak hatékonyságnövelése kapcsán, amelyet korábbi sikeres pályázati tevékenységük támaszt alá.

Abonyilab kutatócsoport

A legújabb barnamezős kutatási irányokon dolgozunk, amelyekkel a digitális gyár koncepció elérhetővé válik a már több évtizede működő gyárcsarnokok esetén is.

További információért látogasson el a https://www.abonyilab.com/ weboldalra.

Az ember a középpontban

Olyan technológiákkal és algoritmusokkal foglalkozunk, amelyekkel elősegítjük az operátori dolgozók hatékony és valós adatokon alapuló munkáját.

Amennyiben érdeklik az Operátor 4.0 megoldásaink látogasson el a https://www.operator4.com/ weboldalra.

Jelenlegi K+F projektjeink

2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00312

Mobilizált kollaboratív robotokra épülő és minőségmenedzsment funkciókat megvalósító modulárisan telepíthető Ipar 4.0 szemléletű termelő rendszer fejlesztése a VESZ-MONT '2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft.-vel közösen.

2019-1.1.1-PIACI-KFI-2019-00323

Különböző építőanyagokba integrálható, innovatív kialakítású napelem panelek gyártásfejlesztése, magas fokon automatizált, adaptív gyártási technológia kialakításával a "CoreComm SI" Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-vel és az Alap Európa Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-vel közösen.

GINOP-2.2.1-15-2017-00038

Szigetrendszerű elektromos rendszerek ellátásbiztonságának növelése, prediktív fogyasztás-kiszolgálás modellezés, valamint nagyvárosi infrastruktúrák mérési és elosztási hatékonyságának növelése, okos mérőeszközökön alapuló predikciós modellek segítségével.

GINOP-2.2.1-15-2017-00095

Intelligens, az emberi szükségletekhez alkalmazkodó, stresszmentes komfortot biztosító, többféle beltéri felhasználáshoz egyszerűen adaptálható világítási megoldások kifejlesztése.

2018-1.3.1-VKE-2018-00048

Meglévő üzemekbe implementálható intelligens termelésoptimalizáló Ipar 4.0. megoldások fejlesztése

GINOP-2.2.1-15-2017-00058

Útkörnyezeti, objektumszintű 3D téradatbázis dinamikus rekonstruálása elosztott járműfedélzeti multiszenzoros rendszerrel

VKSZ_14-1-2015-0190

Korszerű műszaki, informatikai és modellezési megoldásokra épülő döntéstámogató rendszer kifejlesztése elektronikai összeszerelő üzemek költség- és energiahatékony irányításához.